Rugpreventie is geen fitness of fysiofitness maar is een onderdeel van het goed onderbouwde preventieve rugbescherming voor mensen, die steeds terugkerende klachten aan de rug hebben.

Deze specifieke training is vaak een vervolg op manuele therapie of reguliere fysiotherapie. U traint onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut in klein groepsverband (maximaal 8 personen) gedurende een periode van 13 weken. De training vindt plaats op de maandagavond 19.30 – 20.30 uur of de woensdagavond 19.30 – 20.30 uur.

De training bestaat uit een warming-up, gevolgd door een circuittraining waarbij alle onderdelen van uw core-stability aangepakt worden. Denk hierbij aan kracht, coördinatie, balans en uithoudingsvermogen. Vervolgens sluit u de training af met een cooling-down. De fysiotherapeut kijkt naar uw eigen trainingsniveau en hierop worden de oefeningen eventueel aangepast

Eén uur per week trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut is niet voldoende om een zo optimaal mogelijk resultaat te bewerkstelligen. Vandaar dat u ook een persoonlijk trainingsschema mee naar huis krijgt om thuis uw rug in goede conditie te behouden en/of te verbeteren.

Doel

Het doel van de rugpreventie is het stabiliseren van de rug door doelgericht de juiste spieren te trainen. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel toe.

Voor wie is de rugpreventiegroep?

Iedereen van elk trainingsniveau kan deelnemen aan de rugpreventiegroep, die wil werken aan:
  • Verminderen of voorkomen van rug gerelateerde klachten
  • Versterken van de rug
  • Verhogen van de algehele belastbaarheid van het lichaam
  • Verbeteren van sportprestaties

Vergoeding

De rugpreventiegroep wordt als regel niet vergoed door uw zorgverzekeraar onder de fysiotherapie. Sommige zorgverzekeraars hebben in de aanvullende polissen een vergoeding opgenomen voor trainingsgroepen. Hierop dient u uw polis goed door te nemen, omdat hieraan meestal bepaalde voorwaarden zijn verbonden. De kosten voor de intake worden mogelijk wel vergoed vanuit uw eventuele aanvullende verzekering