Manueel therapeuten hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat

Manueel therapeuten zijn fysiotherapeuten die na de opleiding fysiotherapie een driejarige master manuele therapie hebben gevolgd. Manueel therapeuten hebben zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en bekijken de samenhang van klachten in het gehele lichaam op gewricht- en spierniveau. Oorzaken van klachten kunnen in de gehele bewegingsketen terug te vinden zijn. Deze specialisatie geeft daarmee een verdieping op de behandeling.
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en beweging in het geheel te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken zoals mobilisaties en manipulaties, die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Verder bestaat het behandelprogramma uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Ook wordt regelmatig specifieke oefentherapie toegepast.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt:

  • Hoofd- en nekpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug)
  • Nek- en schouderklachten met eventueel pijnuitstraling in de armen
  • Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • Heupklachten
  • Knieklachten
  • Enkelklachten

Wat is een manipulatie?

Een manipulatie is een therapievorm waarbij een snelle impuls (beweging) met weinig kracht binnen de eindstand van een gewricht wordt toegediend. Hierbij wordt gestreefd naar een beweging van de twee gewrichtsvlakken, wat gepaard kan gaan met een klikje. Dit wordt in de volksmond ook wel kraken genoemd. Deze techniek, de korte versnelling om het gewrichtsbewegingen te verbeteren, heeft de voorkeur boven een langere mobilisatie. Een langere mobilisatietechniek is veel meer belastend voor gewrichtskapsel en kraakbeen en geeft daarmee ook meer kans op nareactie op een behandeling.

Bij een manipulatie wordt gestreefd naar een beweging van twee gewrichtsvlakken. In het gewricht ontstaat dan onderdruk waardoor mogelijk een klikje kan onstaan. In een gewricht zit vloeistof, wanneer de ruimte in het gewricht verandert omdat richting de eindstand wordt bewogen ontstaan gasbelletjes, deze zorgen voor het krakende geluid. Een manipulatie is bij een goede ontspanning van de patiënt niet pijnlijk.