Een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van oedeem

Ervaart u klachten als gevolg van vocht ergens in uw lichaam als gevolg van een operatie, chemotherapie, bestraling, of een ongeval? Oedeemfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het behandelen van oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfe oedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. De oedeemtherapeut heeft een scala aan behandelmogelijkheden tot zijn of haar beschikking:

  • Oefentherapie; Dit kunnen algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen zijn, en ook oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Manuele lymfedrainage; Met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Compressietherapie; Door middel van bandages, tape en therapeutische kousen wordt vochtophoping voorkomen en kunt u zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Ademhalings- en ontspanningsoefening. Door deze oefeningen wordt de afvoer van vocht gestimuleerd.

Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, littekenbehandeling, materialen en adviezen waarmee je kunt leren om zelf controle over de klachten te houden na afloop van de behandelperiode.

Afhankelijk van de aard en ernst van uw klachten wordt samen met u de beste behandelwijze opgesteld.

Een oedeemfysiotherapeut heeft tijdens een opleiding de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn om mensen met oedeem goed te begeleiden. Yvonne is aangesloten bij het kwaliteitskeurmerk fysiotherapie onconet en bij het regionale netwerk oncologie fysiotherapeuten.